“Het oog van de rode tsaar” van Sam Eastland

oogrodetsaarTitel: Het oog van de rode tsaar
Auteur: Sam Eastland
Pagina's: 309 
Uitgeverij: Ambo/Anthos Uitgevers
Genre: Thriller
♥♥♥½

Korte inhoud: Na de Russische Revolutie raakt inspecteur Pekkala, ooit de rechterhand van de tsaar, in ongenade. Hij wordt gevangengehouden in een goelag in het Siberische woud. Maar dan blijkt dat zijn kwaliteiten onmiskenbaar zijn: Pekkala krijgt van Stalin de opdracht de moordenaar van de Romanovs te vinden. Deze missie brengt Pekkala, en zijn broer Anton die hij al jaren niet heeft gezien, weer bij elkaar. De lichamen van de Romanovs worden gevonden, op één na. Terwijl flashbacks onthullen wat zich in het verleden tussen beide broers heeft afgespeeld, ontvouwt zich in het heden een huiveringwekkend mysterie. De getuigen die kunnen helpen de moordenaar van de Romanovs te vinden – en het antwoord op de vraag of de laatste Romanov wellicht ontsnapt is – worden een voor een vermoord.

Mijn mening

Om te beginnen vind ik de kaft van het boek mooi en goed passen bij het verhaal. Hoewel Sam Eastland zonder twijfel echt een heel vaardig schrijver is en ik heel erg van zijn schrijfstijl genoten heb, had ik hier en daar toch wat moeite om écht in het verhaal te komen. Het begin vond ik sterk geschreven maar daarna krijg je een korte flashback, om dan terug kort naar het heden te gaan, en dan terug naar het verleden,… Het volledige boek wisselt om de gemiddeld 8 pagina’s van tijd. Persoonlijk denk ik dat het beter was geweest als je wat meer kon doorlezen en langere stukken heden en verleden had. Ik denk dat die snelle tijdsovergangen de reden waren dat ik traag in het verhaal kwam.

De typische spanning die in thrillers aanwezig hoort te zijn, vond ik persoonlijk ook niet echt terug. Wel moet gezegd worden dat het verhaal zich in een fascinerende periode afspeelt en Eastland het talent bezit om het je allemaal levendig voor je te laten zien. Aan sfeer dus geen gebrek in het verhaal. In plaats van een literaire thriller zoals op de kaft te lezen valt, is het boek misschien beter te omschrijven als een detectiveverhaal tegen een historische achtergrond, met de klemtoon dan op de historische achtergrond.

Natuurlijk blijft het boek wel fictie. Helemaal achterin het boek kan je lezen hoe het de Romanovs echt is vergaan, iets wat ik zelf wel een leuk detail vond. Misschien niet helemaal wat ik ervan verwacht had toen ik het boek besloot mee naar huis te nemen, maar daarom zeker niet slecht!

Mijn beoordeling

3,5/5

Advertenties

Een gedachte over ““Het oog van de rode tsaar” van Sam Eastland

  1. Bij sommige genres zijn die verschillende perspectieven wel leuk, terwijl het bij andere net een belemmering is. Ik merk soms ook dat het moeilijker is om me in te leven in een verhaal wanneer er te frequent word afgewisseld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s