Vijf Vlaamse films die je gezien moet hebben

Om maar een stuk van een klein landje te zijn, doet Vlaanderen het eigenlijk best wel meer dan goed op filmgebied. Wie op een minder zonnige zomerdag graag zijn Vlaamse filmkennis wat bijschaaft, kan altijd knus in de zetel kruipen met één van deze films:

The Broken Circle Breakdown (2012) – drama

the broken circle

Korte inhoud: Vijf vrienden spelen samen in een bluegrass-bandje. Als banjospeler Didier (Johan Heldenbergh) tattooartieste Elise (Veerle Baetens) ontmoet, komt zij erbij als zangeres. Ze krijgen een dochter Maybelle, die na haar zesde verjaardag kanker krijgt, en binnen het jaar sterft. Daarna wordt de relatie van Didier en Elise erg op de proef gesteld. De muziek helpt af en toe om de pijn te verzachten.

Kijken want ik herinner mij nog hoe ik na 5 minuten al in de cinemazaal mijn tranen zat weg te vegen. Een ontroerend verhaal met sterke acteerprestaties en een terechte Oscarnominatie! 

Aanrijding in Moscou (2008) – romantiek, komedie

aanrijding in moscou

Korte inhoud: Matty is huismoeder. Johnny is truckchauffeur. Zij is 41. Hij is 29. Ze rijden tegen elkaar aan op een parkeerterrein van een supermarkt en hebben een vlammende ruzie over wie nu eigenlijk in de fout is. Meteen het begin voor een romantisch verhaal vol drama en humor…

Kijken want hoewel ik deze film eerst eigenlijk helemaal niet wou kijken, ik hem toch waanzinnig goed vond. Dank aan mijn vriendje om mij te overtuigen toch te kijken dus :D Heerlijk realistisch, grappig en herkenbaar.

Hasta La Vista (2011) – komedie, drama

hasta la vista

Korte inhoud: Drie jonge gasten houden van wijn en vrouwen. Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om eindelijk van de grond te gaan. Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is…

Kijken want ik hou, hou, hou van deze film! Dikke pluim voor de waanzinnige acteerprestaties van Gilles De Schrijver, Robrecht Vanden Thoren en Tom Audenaert. Hoewel je zou verwachten dat deze film eigenlijk vooral een drama is, zit hij net boordevol met humor en is het een echte feel good film. Ook wil ik zeker benadrukken dat er niet MET de hoofdpersonages wordt gelachen, maar de film juist een zwaar thema van een andere, mooie hoek belicht.

Loft (2008) – thriller

loft

Korte inhoud:  Loft vertelt het verhaal van vijf getrouwde mannen die in het grootste geheim een loft delen waar ze stijlvol en in alle rust hun minnaressen en nieuwste veroveringen ontvangen. Een prima regeling, tot ze op een winterochtend het lijk aantreffen van een jonge vrouw. Geen van hen weet wie de vrouw is, waar ze vandaan komt en hoe ze terecht is gekomen in een loft waarvan alleen zij de sleutel bezitten. Noodgedwongen proberen de vrienden uit te zoeken wat er gebeurd is en waarom, maar al vlug beginnen ze elkaar te wantrouwen en zal blijken dat ze veel minder van elkaar afweten dan ze oorspronkelijk dachten…

Kijken want hoewel deze film een Nederlandse en Amerikaanse (die helaas nog even in de koelkast zit) remake kent, blijft het origineel toch altijd net dat ietsje beter ;)

Dossier K. (2009) – thriller

dossier k

Korte inhoud: In “Dossier K” zet een brutale moord op een spilfiguur van de Albanese maffia in Antwerpen een onontkoombare clanoorlog in gang. Volgens de wetten van de Kanun, een eeuwenoude erecode uit de bergen van Albanië, moet bloed worden gewroken met bloed. Het is dan ook maar een kwestie van tijd voor er meer slachtoffers vallen. Erik Vincke en Freddy Verstuyft worden meegesleurd in een noodlottige spiraal waaruit niemand nog lijkt te kunnen ontsnappen. ‘Dossier K.’ is een meeslepende politiethriller over passie, verraad, wraak, blinde ambitie en de onontkoombaarheid van het noodlot.

Kijken want hoewel “De zaak Alzheimer” (de eerste film met Vincke en Verstuyft) een dijk van een film was, ik “Dossier K.” nog net dat tikkeltje beter vind. Iets dat waarschijnlijk te maken heeft met bloedwraak, erecodes en Albanese maffia :D

Advertenties

6 gedachtes over “Vijf Vlaamse films die je gezien moet hebben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s