DIY: Stiftgedicht

Eerder schreef ik al over stiftgedichten en hoe ik dit een heel leuke en speelse vorm van poëzie vind. Je gaat namelijk je gedicht creëren door te schrappen in plaats van te schrijven. Voor wie dit zelf ook eens wil proberen, zet ik kort even wat aanwijzingen en kleine tips op een rijtje. Hieronder zien jullie een voorbeeld van een stiftgedicht in het Engels. Het noemt Pirate’s Booty en is van Austin Kleon.

pirates-booty

Benodigdheden 

  • Een krantenartikel of een stukje tekst uit een oud boek
  • Een potlood
  • Een viltstift

Hoe ga je te werk?

Je kiest je stukje tekst waarin je wil gaan schrappen. Dit kan een krantenartikel zijn, een bestaand gedicht of een pagina uit een oud boek bijvoorbeeld. Voor mensen die dit de eerste keer uittesten is het misschien makkelijker om een bestaand gedicht of kort krantenartikel te nemen.

Eens je je stukje tekst gekozen hebt, neem je een potlood bij de hand om de woorden die je aanspreken te kunnen aanduiden (onderlijnen of omcirkelen bijvoorbeeld). Je kan hier bij in het achterhoofd houden dat je soms ook zelf woorden kan creëren. Bijvoorbeeld in de zin “Wij voorspellen deze week slecht weer aan onze kust” kan je het woord “zet” vinden bijvoorbeeld door “Wij voorspellen deze week slecht weer aan onze kust”. Je gebruikt dan de “ze” in onze en de “t” in kust.

Eens je een leuk gedichtje gevonden hebt en woorden, zinnetjes of letters hebt omcirkeld in potlood, kan je nu aan de slag met viltstift. Het is altijd veiliger eerst wat in potlood te werken, want eens geschrapt is die letter of dat woord natuurlijk onherroepelijk weg :)

Tot slot nog twee kleine tips:

  1. Als je gaat werken met iets langere krantenartikels moet je opletten dat deze in kolommen staan en je de kolommen in de krant van onder naar beneden leest. Eens je echter gaat schrappen moet je alles van links naar rechts kunnen lezen (dus over de oorspronkelijke kolommen heen)
  2. Het is ook altijd tof om een beetje creatief om te springen met het uitzicht van je stiftgedicht en bijvoorbeeld een vormpje of tekeningetje te creëren.

Ikzelf heb gekozen voor een klein krantenfeitje dat schreef dat ex-miss België Noémie Happart weer vrijgezel is. Ik vond het op zich al een leuke titel dus die heb ik laten staan, maar dit hoeft eigenlijk helemaal niet, jullie mogen de titel gerust volledig schrappen of er een woord of letter uithalen als je iets leuks ziet staan. Hou ook in het achterhoofd dat de inhoud van het artikel/tekst helemaal los mag staan van je uiteindelijke gedicht!

Dit is wat het bij mij uiteindelijk geworden is… :)

foto (17)

De vloek van het kroontje

Een maan telde veel geluk. Maar het kroontje lag weg. Wilde verder. En mijn leven tekende het. 

Advertenties

2 gedachtes over “DIY: Stiftgedicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s